+31 (0) 485 231 646

LogoLogo

ict-Garantie Microsoft Small Business Spezialist

Licentiebeheer

Wat is een licentie?

Dit is een vergunning om een computerprogramma van iemand anders te gebruiken. Computerprogramma’s zijn auteursrechtelijk beschermd. De precieze wettelijke regels kunnen van land tot land verschillen. Maar over het algemeen schrijven ze voor dat het programma niet mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt.

 

De vergunning om een computerprogramma te mogen gebruiken wordt vastgelegd in een contract, de licentie. En bevat veelal beperkende voorwaarde ten aanzien van het kopiëren van het programma. Of het aantal gebruikers dat gelijktijdig het programma mag gebruiken. Veelal wordt voor het benutten een vergoeding verlangd door diegene die de auteursrechten bezit.

 

Doordat softwarelicenties juridisch gezien contracten zijn, kunnen computerprogramma’s onder meerdere licenties gelijktijdig uitgegeven worden. bij vrije software krijgt de gebruiker, naast een onbeperkt gebruiksrecht, ook de broncode van het programma en mag deze vrijwel zonder beperkingen wijzigen en opnieuw uitgeven.

ContinYou ontzorgt in licentiebeheer

Uw organisatie is in veel gevallen in het bezit van diverse soorten software, veelal ook van verschillende licentiecontracten. Maar hoe kunt u als organisatie een goed overzicht behouden om te voorkomen dat het bedrijf niet compliant is en beboet kan worden via de BSA (Business Software Alliance)?

Meten is weten! Ieder managementproces, zo ook licentiebeheer, begint met het meten van wat u heeft en wat u daadwerkelijk gebruikt.

1. Inventariseer uw licenties

U kunt handmatig inventariseren door de vaste schijf van elke computer te doorzoeken en de informatie op te nemen in een rapport. Dit kan op een eenvoudige manier door op elke computers het onderdeel software van het configuratiescherm te openen. Ondertussen zijn er ook verschillende geautomatiseerde invullingen mogelijk, door bijvoorbeeld een klein stukje inventarisatie software uit te rollen over alle computers in uw organisatie.

2. Software en licenties controleren

U gaat nu de software vergelijken met de aanwezige licenties.

3. Licentiebeheerplan

Vervolgens dient u een goed beleid en goede procedures voor softwaregebruik en licentieaanschaf op te stellen, oftewel ontwikkel een licentiebeheerplan.

In het licentiebeheerplan is er aandacht voor:

De standaardisatie van softwaretitels, zodat alle medewerkers met dezelfde versie werken.
De centralisatie van de aanschaf van software om deze taak beheersbaar en georganiseerd te houden.
De verouderde werkstations/computers en software afdanken.
Een database aanleggen voor software-inventarisatie aan om softwarelicenties bij te houden.

Wir bieten unsere Dienstleistungen in den folgenden Regionen an:

Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Lent, Oosterhout, Bemmel, Elst, Arnheim, Ooij, Millingen aan de Rijn, Kranenburg, Kleve, Groesbeek, Heilig Landstichting, Berg en Dal, Ubbergen, Malden, Heumen, Molenhoek, Mook & Middelaar, Plasmolen, Overasselt, Nederasselt, Grave, Cuijk, Beers, Katwijk, Linden, Haps, Mill, Wanroij, Rijkevoort, Volkel, Uden, Sint Anthonis, Stevensbeek, Boxmeer, Beugen, Oeffelt, Overloon, Venray, Oostrum, Wanssum, Well, Bergen, Nieuw Bergen, Siebengewald, Goch, Afferden, Heijen, Ven-Zelderheide, Milsbeek, Ottersum, Gennep

Wünschen Sie weitere Informationen?

Aanvullende informatie omtrent ICT consultancy vindt u hier
Voor een compleet overzicht van onze dienstverlening maken wij graag een afspraak met u. Neem een kijkje in onze agenda en plan gemakkelijk een vrijblijvend adviesgesprek in.
Of neem middels een van de contactbuttons op de website gemakkelijk contact met ons op.